Rodeo

Rodeo är en nationalsport i USA och Mexico, men förekommer även i Kanada, Australien, Kina och många sydamerikanska länder. Folk kollar glatt och tror att djuren lever lyxlivet. Men så är det verkligen inte, i själva verket är det väldigt få som vet vad som händer innan, under och efter en rodeo.

 Djuren föds upp på olika rodeorancher. Där står de tills något rodeoföretag köper upp de. Från ranchen fraktas de flera stycken till företagets arena. De transporteras oftast flera tiotal djur tillsammans i en trång lastbil, oftast har de bara några decimeter plats att stå på. Många av djuren stressas ihjäl eller blir nertrampade av de andra djuren. Vanligtvis kommer bara 65 procent av djuren fram levande. När de sedan anlänt till arenan och stallen blir de utjagade men elchocker och piskor. Även där ramlar några djur och blir nertrampade. Bara några timmar efter att de anlänt börjar de tränas, och inom någon dag är det dags för ’tävling’.

När djuret blivit 5 månader gammalt används det inom rodeotävlingarna. Fölen används i något som kallas fölrace. Det innebär att 5-10 föl ska stå på en rad med ett rep runt halsen. Om fölen rör på sig dras repet ihop runt halsen och fölet stryps, eller så blir de elchockade.

Kalvarna blir inkastade genom rännor in i arenan med ett rep runt halsen. När kalven sedan springer på en rak linje drar en ’cowboy’ i repet och djuret kastas bakåt. Detta medför ofta brutna ben eller ledproblem. De kan även strypas till döds eller bryta nacke/rygg. När djuret sedan ligger på marken springer ’cowboyen’ fram och binder fast kalvens ben så att den inte kan röra på sig. Sedan drar han ut kalven från arenan genom att bli dragen i hornen eller halsen.

Under en rodeo får de varken mat eller vatten. De gör djuren desperata och mer aggressiva, vilket företagen vill ha. Gjordar spänns åt runt huvud, hals, bakom frambenen och framför bakbenen. De elchockas i huvudet och/eller nacken för att bli mer aggressiva, även där. Ryttaren kastas sedan upp på djurets rygg med vassa sporrar och knuffas sedan in på arenan. Där trycker ryttaren fast sina sporrar i djurets sidor. Ryttaren och utrustningens tyngd gör det svårt för djuret att bocka och springa, men gjordarna gör det omöjligt för djuret att stå stilla.

Gör ett djur motstånd eller skadar sig släpar man ut djuret från arenan och säljer den utanför. Vill ingen köpa den skär man av de olika kroppsdelarna på djuren och så att den förblöder. Efter det säljer de kroppsdelarna. 

Företagen hävdar att djuren behandlas med största respekt och omsorg. De går aldrig ut offentligt med hur många djur som skadats eller dödats hos dom.

Foto: Mostphotos

SHARK kämpar för att bli av med rodeon. De behöver allmänhetens hjälp!

http://www.sharkonline.org/?P=0000000349

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Innozence

Vilka lögnare! Hemskt att djuren och bara femmånaders djurungar utsätts för detta!

2013-03-30 @ 17:39:36
URL: http://yohiolove.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0