Hjälp djuren!

Skriv under för att bli av med djurtestat smink och kosmetika;
http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/nedrakning-till-historisk-framgang-eu-forbjuder-djurtestad-kosmetika
 
Stoppa Shells oljegrävning i Antarktis;
http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/klimat/arktis/tell-obama/
 
Bli av med ägg från burhöns!
http://www.djurensratt.se/honan-eller-agget/sluta-ica
 
 Enkelt och gratis. Du kan vara både anonym och ge ut din identitet. 
 

:D


Rodeo

Rodeo är en nationalsport i USA och Mexico, men förekommer även i Kanada, Australien, Kina och många sydamerikanska länder. Folk kollar glatt och tror att djuren lever lyxlivet. Men så är det verkligen inte, i själva verket är det väldigt få som vet vad som händer innan, under och efter en rodeo.

 Djuren föds upp på olika rodeorancher. Där står de tills något rodeoföretag köper upp de. Från ranchen fraktas de flera stycken till företagets arena. De transporteras oftast flera tiotal djur tillsammans i en trång lastbil, oftast har de bara några decimeter plats att stå på. Många av djuren stressas ihjäl eller blir nertrampade av de andra djuren. Vanligtvis kommer bara 65 procent av djuren fram levande. När de sedan anlänt till arenan och stallen blir de utjagade men elchocker och piskor. Även där ramlar några djur och blir nertrampade. Bara några timmar efter att de anlänt börjar de tränas, och inom någon dag är det dags för ’tävling’.

När djuret blivit 5 månader gammalt används det inom rodeotävlingarna. Fölen används i något som kallas fölrace. Det innebär att 5-10 föl ska stå på en rad med ett rep runt halsen. Om fölen rör på sig dras repet ihop runt halsen och fölet stryps, eller så blir de elchockade.

Kalvarna blir inkastade genom rännor in i arenan med ett rep runt halsen. När kalven sedan springer på en rak linje drar en ’cowboy’ i repet och djuret kastas bakåt. Detta medför ofta brutna ben eller ledproblem. De kan även strypas till döds eller bryta nacke/rygg. När djuret sedan ligger på marken springer ’cowboyen’ fram och binder fast kalvens ben så att den inte kan röra på sig. Sedan drar han ut kalven från arenan genom att bli dragen i hornen eller halsen.

Under en rodeo får de varken mat eller vatten. De gör djuren desperata och mer aggressiva, vilket företagen vill ha. Gjordar spänns åt runt huvud, hals, bakom frambenen och framför bakbenen. De elchockas i huvudet och/eller nacken för att bli mer aggressiva, även där. Ryttaren kastas sedan upp på djurets rygg med vassa sporrar och knuffas sedan in på arenan. Där trycker ryttaren fast sina sporrar i djurets sidor. Ryttaren och utrustningens tyngd gör det svårt för djuret att bocka och springa, men gjordarna gör det omöjligt för djuret att stå stilla.

Gör ett djur motstånd eller skadar sig släpar man ut djuret från arenan och säljer den utanför. Vill ingen köpa den skär man av de olika kroppsdelarna på djuren och så att den förblöder. Efter det säljer de kroppsdelarna. 

Företagen hävdar att djuren behandlas med största respekt och omsorg. De går aldrig ut offentligt med hur många djur som skadats eller dödats hos dom.

Foto: Mostphotos

SHARK kämpar för att bli av med rodeon. De behöver allmänhetens hjälp!

http://www.sharkonline.org/?P=0000000349

 

 

 


Utrotningshotade djur -lista

Här är en lista på de djur som kommer dö ut inom 50 år.
 

Bergsgorilla

Bonobo

Brunbjörn

Delfin

Elefant

Fjällräv

Gepard

Gorilla

Haj

Humla

Isbjörn

Jaguar

Järv

Lodjur

Korall

Kräfta

Mal

Musslor

Noshörning

Okapi

Orangutang

Padda

Panda

Röd panda

Schimpans

Snöleopard

Stork

Späckhuggare

Säl

Tiger

Tumlare

Utter

Val

Varg

Örn


Utrotningshotade djur

Visste du att 17000 djurarter är svårt utrotningshotade? Tigern är den som försvinner först. Redan 3 arter av tigern är borta, och inom tio år försvinner alla tigrar om ingenting görs. 97 procent av tigrarna är borta, på bara 20 år. Flodhästen och isbjörnarna försvinner om 35 år. Det kanske inte anses som en kort tid, men vänta bara, snart rasslar det till så är alla borta innan man vet ordet av. Vill ni sitta och förklara för era barn hur människans systerart ser ut, apan? Hur en orm är? En leopard?

Du kanske inte ens bryr dig om djuren försvinner. ”Försvinner en art ersätts den artens plats i ekosystemet med en annan” är nog det vanligaste argumentet. Grejen är att så är det inte. Naturen är redan så förstörd att den inte skulle kunna ersätta en förlust av en art. Ekosystemet skulle få stora luckor som aldrig skulle kunna fyllas igen, och därför skapa fler och större luckor. Vems fel är då det här? Människan, utan tvekan eller undantag.

Försvinner en art skulle jorden gå under. Inte med jordbävningar, lavautbrott eller tsunamis, utan allt liv skulle försvinna. ”Och varför skulle jorden gå under för att en art försvinner?” kanske du undrar.

Jo, vi säger nu att tigern försvinner. Tigern äter apor och leoparder äter tigrarna, låtsas vi nu. När tigern försvinner är det ingen som äter aporna. Aporna ökar i antal och blir för många. Aporna äter fjärilar, som även kaninerna gör. När aporna blir för många äter de för många fjärilar, och då blir det inga fjärilar kvar till kaninerna, som då svälter ihjäl. Därefter svälter även aporna ihjäl, eftersom fjärilarna är borta. Bara där har tre arter till försvunnit, bara efter någon månad. Det går fort.

Leoparden, då, har ingenting att äta, eftersom tigrarna är borta. De svälter ju också ihjäl. När tigern, fjärilarna, aporna, kaninerna och leoparderna är borta svälter andra djur eftersom de inte har någonting att äta, eftersom de vanligtvis åt kaniner etc., eller så blir de för många, eftersom tigern brukade äta den arten. Då skapas flera luckor i ekosystemet, som blir större och det går bara fortare och fortare. Det kommer hålla på så till alla djuren är borta, eftersom det inte går att stoppa när det väl börjat. Tillslut är det bara människan kvar. Vi kommer också dö ut, eftersom vi varken kan odla eller jaga. Vadå inte odla? Jo, det finns ju inga insekter som kan pollinera växterna eller skicka iväg fröna, och då dör växterna ut, utan skörd.

Förstår du sammanhanget? Det är som i samhället. Får ett land ekonomiska problem drabbar det hela världen, och framförallt grannländer eller länder som samarbetar med landet med ekonomiska problem.

Och det är därför något måste göras fort.

Lemur fotograferad på Ölands djurpark 2012


RSS 2.0