Djurparker

Ordet djurpark kommer från tyska Tiergarden som betyder ’vilda djur på stort område’. Det är ju inte vad djurparken på riktigt står för.

Idag hålls djuren i små, små burar utan någon sysselsättning alls. De gör samma sak dag ut och dag in. De är oftast ensamma, och flockdjuren tar störst skada av detta. På djurparkerna värnar man oftast om att de ska vara i samma miljö som i naturen, men egentligen suddar man ut deras naturliga instinkter. Djuren är oftast viltfångade, och tillbringar sedan resten av sitt liv instängd i en bur för människornas nöje. I det enda delfinarium i Skandinavien, Kolmårdens delfinarium, har 60 delfiner dött de senaste åren.  I det vilda lever delfiner i 50-60 år, men i fångenskap är det sällan dom passerar sin tonår. Djur i övrigt i djurparker lever bara en tredjedel/hälften än genomsnittet i det vilda.

Oftast blir djuren i djurparker deprimerade och hängiga. Vissa djur går in i ett beteende där de gör samma sak om och om igen, som att gunga fram och tillbaka eller gå i samma mönster igen och igen. De kan tappa livsviljan och många djur har till och med försökt ta livet av sig själv, genom att simma in i betongväggar eller slå huvudet i gallret om och om igen.

Ska det vara så för att människan vill ha roligt? Vill ha nöje? Kontroll?

Djurvänlig turismVi kräver en FN-resolution om djurs rättigheter

 De små makak-ungarna har fått en hemsk start på livet. Nu slipper de fängelset och kommer till ett hem med bättre förhållanden.Ett av Saleng Zoos lejon som knappt kan röra sig i sin lilla bur.


Kommentarer
Postat av: Amanda

tycker iallafall att du bör stå till svars för vad du skriver!

Svar: Jag svarade dig, men vad som hände med kommentarerna vet jag inte. Trodde du tog bort dem.
None None

2013-04-03 @ 21:53:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0