Djurförsök

Det är så många många djur som idag sitter instängda i burar på laboratorier och ingår i olika former av experiment. I Sverige används och dödas varje år en halv miljon djur - grisar, hundar, katter, råttor, möss, kor, getter, marsvin, hamstrar, ja, listan kan göras lång- i djurtester.

Djuren föds upp i laboratorier och sedan blir det testade på. Testerna man gör är oftast smärtsamma och kan pågå i flera månader, till och med år! Man framkallar cancer, gör djuren allergiska, sprutar in gift i deras kropp, djuren tvingas äta smink!

1000 råttor dör för botox för EN person.

De flesta försöksdjur tvinga att leva ett dåligt liv - och har ingen möjlighet att bete sig på ett för dem naturligt sätt. Djurens naturliga instinkter suddas ut eftersom de inte kan göra något normalt.
Många av aporna sitter i burar som kan jämföras med små garderober. 
Hundarna är instängda i kala utrymmen utan tillgång till rastning utomhus. 
Katterna sitter i fönsterlösa små rum. 
Kaninerna förvaras i burar så små att de inte kan sträcka ut sig i sin fulla längd i naturlig sovställning. 
Råttorna hålls i plastlådor, så låga att de inte kan stå på bakbenen och vädra, än mindre springa, klättra, bygga bon.

Djuren bor hela livet i burar,  utan någon sysselsättning, och sedan avlivas de efter testerna. Antingen gasas de ihjäl eller så bryter man nacken på dom.

Det finns sätt att testa mediciner utan att djur måste leva hemska inspärrade liv och dö i plågor. Ex med  datorns hjälp, så kallas datorsimulering, och med cellvävnader får människors hud. Dessa sätt kan till och med vara mer säkra än djurförsök.

I Skandinavien är djurtester förbjudna att utföra, men det går fortfarande att säljas. Israel är det enda landet i världen som inte har djurtestade produkter i överhuvudtaget. England, Israel och Nederländerna har de bästa lagarna inom djurtester.

Vissa företag hävdar att de inte testar på djur, även om de gör det. Amerikanska företag ska man akta sig extra mycket för, eftersom råttor, möss och andra gnagare inte räknas som ”djur” i USA. Därför kan de säga att de inte testar på djur, även om de faktiskt gör det

.REACH kommer kräva miljontals djur i giftighetstestning av kemikalier.

Provtagning på katt i försök.Kanin i kosmetikatest.Apor i djurförsökslab2.800 djur utnyttjas i djurförsök i Sverige - varje dag.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0